+36 (20) 343-6623
szoftverbox@szoftverbox.hu

Facebook

A hangrögzítések fontossága nagyon lényeges a ma emberének az életében. Hisz, internetezés, böngészés közben, meghallunk egy jó zeneszámot, egy számunkra érdekes előadás hanganyagát szeretnénk rögzíteni, vagy egyszerűen egy számunkra fontos beszélgetés hanganyagát szeretnénk a későbbiek folyamára megörökíteni. Ehhez mindenképpen egy megbízható, profi hangrögzítő programra van szükségünk.

Ehhez egy kis segítség, ajánlás, mindenkinek jól jön, bemutatunk néhány ingyenes hangrögzítő programot, amelyeket a felhasználók széles tábora használja jelenleg is, de biztos jó, akinél jól jön ez a „hangrögzítő ajánlás”:

Bővebben...

A hívásrögzítéseknek meg vannak a maguk előnyei, de az árnyoldalakkal is foglalkoznunk kell. Mindannyian találkoztunk már telefonos ügyfélszolgálatokkal, ahol közlik velük, illetve hozzájárulásunkat kérik, hogy a hangfelvételhez hozzájárulunk-e. Ez, törvényes előírás, ennek megfelelése létfontosságú a hangrögzítést végző részéről. A hangunk tulajdonképpen személyes adatnak minősül, tehát a telefonbeszélgetések rögzítése, tárolása, akkor jogszerű, ha az aktuális törvényes előírásoknak maradéktalanul megfelel.

Ahhoz, hogy a hangrögzítésünk GDPR kompatibilis legyen, több szempontot kell figyelembe vennünk, illetve alkalmaznunk:

Bővebben...

Hangrögzítés, hangrögzítők történetében búvárkodva már a XVI. században voltak próbálkozások, Giovanni Battista della Porta természettudós nevéhez fűződően, aki úgy gondolta, ha egy csőbe belebeszélünk és azt a lehető leggyorsabban lezárjuk, akkor a hang bent marad. Majd, amikor úgy gondoljuk – tételezte fel -, akkor engedjük ki a hangot. Azonban kísérletei, feltételezései nem bizonyultak hitelesnek, kísérletei a kellően gyors lezárási állapot kutatásában megrekedtek.

Edison 1877- ben alkotta meg azt a ténylegesen is működő hangrögzítő, és visszajátszó rendszert, a fonográfot. Az Edison-féle fonográf működésének lényege, hogy egy hengerre feszített ónfóliára rögzítette a hangot, tű, hangfelfogó tölcsér és membrán segítségével. A henger egy csavarmenet segítségével forgott, így a tű egy spirálmenet mentén rögzítette a hangot, az általa keltett rezgések erősségének formájában. Nagy előrelépésnek számított, hogy a készülék már lejátszásra is alkalmas volt. Lejátszáskor a barázdák formájában rögzített rezgések mozgatták a tűt, ami egy fémlemezkét hozott rezgésbe. A rezgést végül is a tölcsér erősítette fel hallható hanggá.

Bővebben...

Eddigi ismereteink, tapasztalataink alapján azt mindenképpen tudjuk, hogy a hangrögzítés, hangrögzítések célja, hogy az adott hangot stb. eltárolhassuk, hogy azt egy későbbi nekünk alkalmas/alkalmasabb időben, helyen újra meghallgathassunk, esetleg tovább dolgozhassunk vele. A hang reprodukciójának két fő fázisa van:

a:/ Maga a hangrögzítése, a hangjelek elektromos jellé történő alakítása, illetve a tárolása,

b:/ Majd a lejátszás következik, amikor is a tárolt elektromos hangjelek, hallható analóg rezgéssé való visszaalakítása történik.

Aztán, mind az analóg, mind a digitális hangrögzítésben létfontosságú szükség van egy olyan eszközre, amely a hangrögzítéseket érzékeli, majd elektromos jelekké alakítja azokat át. Ez a mikrofon, mint a hangrögzítések első, legfontosabb eleme. A mikrofonok, fizikai felépítésük szerint több félék lehetnek:

Bővebben...